Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Γράμμος (Καλοκαίρι του 1948)


Από τον Νίκο Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της αριστερής-αγωνιστικής ιστοσελίδας της Σκιάθου www.sispirosi.gr και αποκλειστικά με δική του πρωτοβουλία, λάβαμε την παρακάτω, πολύ πρόσφατη ηλεκτρονική επανέκδοση ενός σπάνιου ιστορικού ντοκουμέντου του Λαϊκού μας Κινήματος. Η sispirosi.gr το δωρίζει από βάθους καρδιάς σε όλους τους αγωνιστές, σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας.
Πρόκειται για το έργο "Γράμμος, χρονογραφήματα από την εποποιία της Βόρειας Πίνδου"(1948) που έγραψε ο μαχητής δημοσιογράφος του ΚΚΕ και του ΔΣΕ, Απόστολος Σπήλιος. Σας παραθέτουμε την εισαγωγή της σκιαθίτικης ιστοσελίδας που επανεξέδωσε ηλεκτρονικά αυτό το ντοκουμέντο:

Παρουσιάσαμε σε συνέχειες στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα (www.sispirosi.gr) -από το Μάρτη του 2015 έως σήμερα- αντιπροσωπευτικά κομμάτια από ένα παλαιό, σπάνιο βιβλίο, ένα αληθινό ντοκουμέντο του Λαϊκού μας Κινήματος, που το διέσωσε εδώ στη Σκιάθο, από παρ’ ολίγον ολοκληρωτική καταστροφή, και μας το έδωσε ο εκλεκτός φίλος και σύντροφος Χρήστος Βοριαζίδης. Πρόκειται για το περίφημο βιβλίο του Απόστολου Σπήλιου «ΓΡΑΜΜΟΣ, (ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΙΝΔΟΥ)», το οποίο γράφτηκε μέσα στη φωτιά της μάχης του Γράμμου και εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1948, αμέσως μετά την εποποιία των 70 ημερών και τον ελιγμό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας(ΔΣΕ) από το Γράμμο προς το Βίτσι. (...) Σήμερα δίνουμε στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, δωρεάν, όπως πάντα, σαν ένα μικρό δώρο βγαλμένο μέσα από την καρδιά μας, την ανατύπωση όλου αυτού του έργου με τη μορφή του ηλεκτρονικού βιβλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: