Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Αναφορά στον Στάλιν και στα γεγονότα 1936-38

Το ζήτημα του Στάλιν και της περιόδου που αυτός ηγούνταν στη ΕΣΣΔ είναι από τα ζητήματα που απασχολούν τους πάντες ιδιαίτερα. Από το σύστημα και τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς του μέχρι και την Αριστερά. Ειδικά στην Αριστερά η αποκύρηξή τους και η υιοθέτηση όλων όσων ισχυρίζεται ο αντίπαλος θεωρούνταν και θεωρείται δείγμα δημοκρατικότητας, πετυχημένο πέρασμα των εξετάσεων που της υποβάλει το σύστημα για την αποδεχθεί στα πλαίσια του δημοκρατικού τόξου.
Για μας η λεγόμενη αποσταλινοποίηση σηματοδότησε ουσιαστικά την αποκομμουνιστκοποίηση του κομμουνιστικού κινήματος. Το 1956 και το 20ο συνέδριο ήταν η κατάληξη της ταξικής πάλης στη χώρα της επανάστασης και η στροφή προς τον καπιταλισμό και τον συμβιβασμό όχι μόνο του Σοβιετικού κόμματος αλλά του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος. Τα αποτελέσματα αυτής της ήττας των επαναστατικών δυνάμεων ζούμε σήμερα!

Από την άλλη όμως, και παρά την ήττα, δεν μπορούμε να μην πούμε ότι η περίοδος της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, όχι μόνο στην ΕΣΣΔ, δεν πρόσφερε τίποτα. Κατ' αρχήν ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο ότι υπάρχει, είναι εφικτή, η δυνατότητα οι λαοί, η εργατική τάξη, να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Άφησε πολύτιμη εμπειρία, κάτι που δεν υπήρχε για τους πρώτους επαναστάτες. Μια εμπειρία που ναι μεν δεν την αφορίζουμε όπως κάνουν οι περισσότεροι της Αριστεράς, ακόμη και όταν αυτοαποκαλούνται κομμουνιστές, αλλά δεν προσφέρεται και για άκριτη υπεράσπισή της όπως κάνουν τελευταία κάποιοι που μέχρι πριν λίγα χρόνια ούτε να ακούσουν ήθελαν για την περίοδο της οικοδόμησης του σοσιαλισμού και τον Στάλιν!
Η μπροσούρα που ακολουθεί αναφέρεται στα κρίσιμα γεγονότα των ετών 1936 - 38 που επίσης προκαλούν πολλές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Πρόκειται για ένθετο δημοσίευμα της Προλεταριακής Σημαίας το 1989.

Δεν υπάρχουν σχόλια: