Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Οι εξελίξεις στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα και η δημιουργία του μ-λ κινήματος στην Ελλάδα



κατεβάστε το σε μορφή pdf

Το κείμενο αυτό αποτελεί ντοκουμέντο του 2ου συνεδρίου του ΚΚΕ(μ-λ) για το οποίο έχουμε ήδη αναφερθεί στις δύο προηγούμενες αναρτήσεις μας. Δεν θα πούμε κι άλλα. Άλλωστε το κείμενο "Για την πορεία του Μ-Λ κινήματος στο εσωτερικό και διεθνώς" που δημοσιεύουμε στην επόμενη ανάρτησή μας λέει πολλά και δεν χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε. Και στα δύο αυτά κείμενα μπορεί κανείς να δει τις διεργασίες που συντελούνταν στο ελληνικό μαρξιστικό - λενινιστικό κίνημα, τα συμπεράσματα που έβγαλε και τη σύνδεσή τους με τις εξελίξεις στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα. Τις απόψεις του για τον Στάλιν, το Μάο, τη σοσιαλιστική οικοδόμηση αλλά και την καπιταλιστική παλνόρθωση στις χώρες της επανάστασης. Και επειδή πολλά λέγονται από δεξιά και αριστερά ξεκαθαρίζει και τη στάση που κράτησε το ΚΚΕ(μ-λ) απέναντι στο Κ.Ε. Αλβανίας και τον Χότζα.

Σε μια περίοδο που άλλοι είτε καταδίκαζαν συλλήβδην το κομμουνιστικό κίνημα και την ιστορία της πάλης των λαών (ευρωκομμουνιστές) ή άλλοι ζούσαν στη νιρβάνα που τους πρόσφερε η αγκαλιά των σοβιετικών ρεβιζιονιστών (δημιουργώντας αυταπάτες και όνειρα περί σύντομης επέλασης και κατάργησης του καπιταλιστικού ιμπεριαλιστικού συστήματος δια της ειρηνικής οδού) υπήρχε ένα κομμάτι του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος που προσπαθούσε, παρά τα προβλήματά του, να βγάλει συμπεράσματα από μια πραγματικά ταξική σκοπιά όχι για να αφορίσει - μηδενίσει την ιστορία του, ούτε για να δώσει εξετάσεις στο σύστημα αλλά για δει πως θα πάει μπροστά η επανάσταση, ασκώντας αυστηρή κριτική, που ξαφνιάζει, ακόμη και στις δικές του επιλογές.
Με ένα προσεκτικό διάβασμα θα παρατηρήσει κανείς διαφορές, όχι μόνο με το νεότερο κείμενο που αναφέρουμε πιο πάνω, αλλά ακόμη και από τις θέσεις του 2ου συνεδρίου. Για παράδειγμα ενώ στις θέσεις αναφέρεται ως πιο σωστός ο όρος "μαρξισμός - λενινισμός" (σελ. 15), αυτό που ισχύει και σήμερα, στο εν λόγω κείμενο αναφέρεται ως πιο σωστός ο όρος "μαρξιστική-λενινιστική -σκέψη Μάο Τσετούνγκ" (σελ. 44).
Η ανάγκη προσδιορισμού γεννήθηκε από το ότι οι ρεβιζιονιστές - αναθεωρητές -  εξακολουθούσαν διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα να κρατούν, και να κρατάνε, το μόνο ουσιαστικά σωστό όρο  "κομμουνιστικό". Μέσα στην όλη συζήτηση και αντιπαράθεση στα πλαίσια του κινήματος που αντιτάχθηκε στον ρεβιζιονισμό και με βάση τις εξελίξεις και σε αυτό σε άλλα κόμματα επικράτησαν οι όροι όπως "μαοϊκό" ή "μαοϊστικό" και σε άλλα το μ-λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: