Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Γιάλτα ή Πότσνταμ



Η προσέγγιση της ιστορικής αλήθειας, όπως είναι γενικά παραδεκτό, δεν είναι μια καθόλου εύκολη υπόθεση.
Μάλιστα, αν αναλογιστούμε ότι δύσκολη υπόθεση είναι η προσέγγιση της αλήθειας ακόμα και σε σχέση με γεγονότα που συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο, τότε ίσως μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα το πρόβλημα που υπάρχει σε σχέση με γεγονότα που συνέβηκαν στο παρελθόν. Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει σε σχέση με το πώς φτάνει η εικόνα των πραγμάτων στις μάζες. Το ζήτημα αυτό σχετίζεται όχι μόνο με τις προθέσεις όσων ασχολούνται μ’ αυτό το αντικείμενο, αλλά και με κύριο το συσχετισμό δυνάμεων που υπάρχει στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο. Και, όπως είναι γνωστό, ο συσχετισμός αυτός στις μέρες μας δεν είναι καθόλου ευνοϊκός για τις προοδευτικές απόψεις, το κίνημα, την εργατική τάξη, το λαό γενικότερα.

Μια τέτοια κατάσταση «επιτρέπει» σε διάφορους επιτήδειους να παρουσιάζουν ή να «ερμηνεύουν» την ιστορία σύμφωνα με τα συγκεκριμένα κάθε φορά συμφέροντα και επιδιώξεις τους. Γράφουν μελέτες, εκπονούν πραγματείες, δημοσιεύουν έρευνες, άρθρα, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Όλα αυ-τά για την «αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας» και το πέρασμά της στον κόσμο που κατ’ αυτούς έχει εν πολλοίς μια στρεβλή εικόνα των πραγμάτων στη σκέψη του. Έτσι, αν ο κόσμος -που δεν έχει πια και εντελώς χάσει τη μνήμη του- έχει μια συγκεκριμένη εικόνα π.χ. για το ρόλο που έπαιξε η μπολσεβίκικη επανάσταση, η 3η Διεθνής, για το ρόλο και τη συμβολή της Σ.Ε. και του Στάλιν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όλα αυτά γι’ αυτούς είναι προϊόντα «πλάνης».
Είναι «στρεβλές» εικόνες, προϊόντα μιας «παραχάραξης» της Ιστορίας, που κατά τους κονδυλοφόρους μας με κάποιο «σατανικό» τρόπο πέρασε στις συνειδήσεις και τις μνήμες των ανθρώπων.
Από τον πρόλογο της έκδοσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: